Inwazyjne gatunki drzew i krzewów zagrożeniem dla bioróżnorodności Biebrzańskiego Parku Narodowego i Suwalskiego Parku Krajobrazowego

Róża pomarszczona

 

Róża pomarszczona Fot. E. Brzosko

Róża pomarszczona
Fot. E. Brzosko

Gatunek: róża pomarszczona, Rosa rugosa

Rodzina: różowate, Rosaceae

Opis gatunku Krzew dorastający do 1–2 metrów wysokości, wytwarzający liczne odrosty korzeniowe. Grube pędy, pokryte są różnej wielkości kolcami. Liście złożone z 5–9 listków, pofałdowane, z wierzchu połyskujące, spodem szarozielone, kutnerowato owłosione. Kwiaty, o średnicy 6–12 cm, mają najczęściej barwę purpurowo-czerwoną, rzadziej białą. Pojawiają się od czerwca do późnej jesieni. Owoc jest czerwony, kulisty, od góry spłaszczony, o średnicy 2–2,5 cm.

Pochodzenie Północno-wschodnia Azja.

Zasięg wtórny Róża pomarszczona jako gatunek introdukowany i zadomowiony występuje na terenie Europy północnej, środkowej oraz południowej. Roślina jest inwazyjna na wybrzeżach atlantyckich, wzdłuż Morza Bałtyckiego oraz Północnego, wzdłuż wybrzeży Wielkiej Brytanii oraz Irlandii. Ponadto, występuje w Ameryce Północnej oraz w Nowej Zelandii.

Czas i drogi zawleczenia Pierwsze wzmianki dotyczące obecności róży pomarszczonej w Europie pochodzą z roku 1796, ale dopiero po roku 1845 gatunek znacznie zwiększył liczbę stanowisk. Pierwsza obserwacja w Niemczech pochodzi z 1845 roku, w Danii – 1875 rok, Szwecja – 1918 rok, Finlandia – 1919 rok, Litwa – 1937 rok, Norwegia – 1940 rok. Do Polski roślina ta została wprowadzona w 1960 roku.

Zajmowane siedliska Występuje na siedliskach ruderalnych, na skarpach wzdłuż linii kolejowych, na obrzeżach lasów i pól. Chętnie sadzona jest w ogródkach przydomowych. Sprzedawana jest w sklepach ogrodniczych.

Oddziaływania na gatunki i ekosystemy w zasięgu wtórnym Róża pomarszczona zarasta duże powierzchnie zagłuszając inne rośliny. Największe zagrożenia stwarza dla płatów muraw kserotermicznych, na których może tworzyć własne monokultury.

Ciekawostki Owoce oraz płatki kwiatów róży pomarszczonej są bogate w witaminę C, w związku z czym często wykorzystuje się je do produkcji różnego rodzaju przetworów.